O intervenție chirurgicală de protezare totală a umărului, la o pacientă care suferise o fractură, a fost realizată, în premieră, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Operația a durat două ore, iar starea post-operatorie a femeii este bună.
Șeful secției ortopedie-traumatologie, medic primar ortoped traumatolog Iuliu Kadar, a declarat că protezarea totală a umărului s-a realizat cu o proteză inversată necimentată, iar intervenția chirurgicală a fost efectuată, marți, de către medicii specialiști dr. Botnari Alexei (34 de ani) și dr. Martin Artur (32 de ani).
”Aceste operații se fac, spre exemplu, în cazul fracturilor cominutive ale capului humeral, când capul humeral este atât de distrus încât nu există altă soluție decât înlocuirea acestui os cu o proteză de umăr. Secția de ortopedie a Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia este una tânără: suntem șase ortopezi, iar cinci dintre ei au vârste cuprinse între 32 și 38 de ani. Astfel de intervenții chirurgicale se mai pot realiza și în cazul afecțiunilor degenerative ale șoldului sau genunchiului (coxartroză respectiv gonartroză), iar operația va fi programată”, a explicat dr. Iuliu Kadar.
În cazul pacientei de 62 de ani a fost vorba de o fractură, după un traumatism al umărului, și s-a impus înlocuirea capului humeral cu proteza. Medicul care a condus operația, Alexei Botnari, s-a specializat în astfel de intervenții chirurgicale la un spital din Franța unde a profesat timp de trei ani.
Operația și proteza sunt decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba, prin Programul Național de Ortopedie, care funcționează foarte bine la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Secția s-a remarcat, de-a lungul timpului, datorită artroplastiilor de șold și de genunchi, circa 400 pe an, număr mare de intervenții care a făcut ca unitatea din Alba Iulia să ocupe un loc fruntaș în clasamentul spitalelor județene din țară.
Coordonatorul programului la nivelul județului Alba este dr. Iuliu Kadar, iar persoanele care au nevoie de o proteză își pot depune dosarul, dacă sunt asigurate și din județul Alba. Dosarele intră pe o listă de așteptare, însă perioada a scăzut, în ultimii doi ani, de la 2 ani, la 3 luni.