Compartiment diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Compartiment diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Personalul medical al Compartimentului diabet zaharat, nutriție și boli metabolice efectuează consultații de specialitate pentru pacienții cu diabet, diabet gestațional, prediabet, dislipidemii și obezitate, iar patologia tratată cuprinde diabetul zaharat tip 1 și tip 2, respectiv complicațiile sale, acute sau cronice.

Compartimentul Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, la etajul trei al clădirii.

Capacitatea compartimentului este de 17 paturi, repartizate în saloane cu câte 4 paturi și grupuri sanitare proprii, precum și o rezervă cu un pat și un grup sanitar propriu. Condițiile de spitalizare au fost îmbunătățite începând cu anul 2017 și prin montarea de instalații de climatizare în fiacre salon, ca urmare a reparațiilor capitale. Fiecare salon are frigider, noptiere, măsuțe și scaune pentru aparținători, în vreme ce rezerva are și televizor. Compartimentul funcționează la standarde hoteliere corespunzătoare.

Diabetul zaharat este o boală în care concentraţia sanguină a glucozei (glicemia) creşte foarte mult din cauza producţiei insuficiente de insulină. Insulina este un hormon eliberat de pancreas care controlează cantitatea de glucoză din sânge. Alimentele şi băuturile consumate sunt scindate în elementele componente (cum ar fi glucoza), de care organismul are nevoie pentru a funcţiona în mod corespunzător.

Patologia tratată în cadrul compartimentului cuprinde diabetul zaharat tip 1 și tip 2 și complicațiile sale, acute și cronice.

În diabetul zaharat de tip I (denumit în trecut diabet insulino-dependent sau diabet cu debut juvenil), peste 90% din celulele pancreatice care produc insulină sunt distruse definitiv. Ca urmare, producţia pancreatică de insulină este redusă sau absentă. Numai aproximativ 10% din cazurile de diabet sunt de tip I. Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat tip I fac boala înainte de 30 de ani.

În schimb, diabetul zaharat de tip 2 (denumit în trecut diabet non-insulino-dependent sau diabet cu debut la vârsta adultă) se caracterizează prin faptul că pancreasul continuă să producă insulină, uneori chiar mai multă decât în mod natural. Însă organismul dezvoltă rezistenţă la efectele insulinei, astfel încât în realitate există un deficit insulinic.

Personalul medical al compartimentului efectuează consultații de specialitate, consultații în regim ambulatoriu pentru pacienții cu diabet, diabet gestațional, prediabet, dislipidemii și obezitate, iar serviciile medicale presupun recoltarea produselor biologice, monitorizarea glicemiilor, a HbA1c, explorări paraclinice (TA, EKG, INDICE GAMBA/BRAT, testări ale sensibilității periferice etc. ) sau inițierea insulinoterapiei în regim de doze multiple.

De asemenea, în cadrul compartimentului se asigură educația terapeutică inițială și pe parcursul tratamentului, personalul medical oferind suport constant pentru pacienții cu diabet. De asemenea, în funcție de diagnostic, se fac spitalizări în regim de zi pentru evaluările periodice.

Echipa de medici este formată din:

Dr. Neptina Ioana Munteanu – coordonator compartiment, medic în specialitatea Diabet zaharat Nutriţie şi Boli Metabolice

Dr. Laszlo Istvan – medic în specialitatea Diabet zaharat Nutriţie şi Boli Metabolice

Internarea în cadrul Compartimentului se face în regim de urgență, pentru pacienții care se prezintă cu o urgență în Unitatea de Primire Urgențe, sau în urma unei consultații de specialitate. Consultațiile de specialitate se efectuează în Ambulatoriul cu cabinete de specialitate integrat spitalului (policlinica spitalului), iar bilet de trimitere de la medicul de familie este necesar doar pentru pacienții care nu se află în evidența Cabinetului de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cadrul ambulatoriului integrat. Pacienții care sunt în evidența Cabinetului nu au nevoie de bilet de trimitere.

Activități din cadrul Programului național de diabet zaharat:

-asigură consultații în regim de ambulatoriu, initiale si de monitorizare și evaluare a tratamentului  pacienților cu diabet zaharat

-asigură tratamentul specific -antidiabetice orale, insulină, medicație injectabilă non-insulinică

-teste de automonitorizare a glicemiei la pacienții aflați în tratament cu insulină

-evaluarea eficienței terapeutice, prin dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c)

-internarea pacientilor atunci când situatia o impune

-asigurarea accesului la pompe de insulină, sisteme de monitorizare glicemica continua si consumabile pentru acestea, pentru cazurile aprobate de catre comisiile din centrele metodologice regionale (ex. copii cu diabet zaharat tip1).

Telefon:
Diabet 0258/820825, interior 242/176

Rezervă

Compartiment diabet zaharat01

Salon cu paturi

Compartiment diabet zaharat02