Siguranța pacientului, prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale este o prioritate pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia. În acest sens, în cadrul spitalului funcționează Serviciul de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, având ca obiectiv prevenirea și combaterea infecțiilor asociate asistenței medicale la pacienți și la personalul medico-sanitar si auxiliar al spitalului.

Infecțiile nosocomiale, sau intraspitalicești – așa cum mai sunt ele cunoscute – sunt acele infecții care nu sunt prezente și care nu se află în perioada de incubație în momentul în care pacientul s-a internat în spital și care se adaugă patologiei cu care pacientul s-a internat.  Acestea pot să fie endogene, produse de germenii apartinand florei proprii a pacientului sau exogene, în legătură cu deficiențe de igienă, sterilizare, manevre sau îngrijiri medicale.

SJU Alba Iulia depune eforturi pentru a raporta cat mai corect infecțiile asociate asistenței medicale și pentru a reduce numărul lor.

De asemenea, pentru responsabilizarea personalului care se ocupă de curățenie și pentru limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale, SJU Alba Iulia folosește un kit de verificare a curățeniei și dezinfecției, pe bază de martori incolori, cu ajutorul căruia se face o verificare suplimentară a modului în care a fost efectuată curățenia. Click AICI pentru detalii.

Șeful Serviciului de prevenire a infecțiilor asociate asistentei medicale din cadrul SJU Alba Iulia este dr. Simona Căbulea care face echipă împreună cu dr. Maniu Corina Liana.

Cadrul juridic în ceea ce privește infecțiile asociate asistenței medicale este reglementat Ordinul nr. 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare emis de Ministerul Sănătății – click AICI pentru detalii