CE ESTE COVID-19?

Ce sunt coronavirusurile?

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri care determină infecţii la om şi animale, inclusiv la păsări şi mamifere cum ar fi cămilele, câinii, liliecii. Coronavirusurile pot determina zoonoze, boli care se transmit de la animal la om. Aceste virusuri pot determina la om de la o răceală comună, la unele mai severe și chiar boli respiratorii fatale, precum Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) și Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Ce este SARS-CoV-2?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oară în decembrie 2019 într-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeași familie făcând parte şi virusurile care determină Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și pare să aibă caracteristici epidemiologice similare acestora.

Boala generată de infecția cu SARS-CoV-2 se numește COVID-19.

Cum se transmite?

Transmiterea se realizează pe cale respiratorie, prin picături de secreţie, produse când o persoană infectată tușește sau strănută. Transmiterea este posibilă şi când are loc contactul direct cu fluidele (salică, sânge, materii fecale, urină, spermă) de la o persoană infectată sau prin particule infectate ce cad pe suprafețe, de unde pot fi luate pe mâini și transferate apoi la gură, nas sau ochi. De aceea, purtarea măștii, păstrarea distanței și spălarea mâinilor sunt cele mai importante și eficiente metode de prevenire a transmiterii virusului.

Care sunt simptomele?

Simptomele pentru infecţia cu SARS-CoV-2 observate până acum au fost: febră, tuse, dificultate în respiraţie (dispnee), debut brusc al anosmiei (lipsă miros), ageuziei (lipsă gust) sau disgeuziei (simț al gustului alterat), oboseală, dar și alte simptome (dureri musculare sau ale articulațiilor, tuse productivă, greutate în respirație, diaree).

CE FAC DE LA PRIMELE SIMPTOME DE COVID-19?

·         Mă autoizolez la domiciliu și respect măsurile de limitare a răspândirii infecției (izolarea făță de ceilalți membrii ai familiei;  curățarea și dezinfecția riguroasă a suprafețelor comune, după fiecare utilizare; aerisirea cât mai frecventă a locuinței; în cazul în care persoana infectată vă aflați în aceeași cameră cu alte persoane, situație ce trebuie evitată, purtați masca de protecție. În cazul în care aceasta nu o puteți purta, toate celelalte persoane, care se află în aceeași cameră, trebuie să poarte mască; în caz de tuse sau strănut, se va acoperi gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau se va utiliza tehnica de a tuși sau strănuta în interiorul cotului flectat. Șervețelele de unică folosință utilizate vor fi depozitate imediat într-un sac de gunoi, urmat de spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde; realizați frecvent, atât dumneavoastră, cât și persoanele din locuință igiena mâinilor cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde; Trebuie evitată, pe cat posibil, atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâinile nespălate;  Nu se vor utiliza în comun obiectele de uz casnic (vesela, pahare, tacâmuri, prosoape, lenjerie de pat).

  • Anunț medicul de familie pentru indicații de tratament și de testare pentru SARS-CoV-2. Medicul de familie vă poate întocmi un bilet de trimitere pentru testarea RT-PCR SARS-CoV-2 la spital. Biletul de trimitere poate fi trimis prin mijloace electronice la spital sau pe adresa/numărul dumneavoastră de telefon și nu este necesar să vă deplasați la cabinetul medicului de familie pentru a-l ridica. Discutați cu medicul de familie pentru a stabili cum procedați. După ce medicul întocmește biletul de trimitere și formularul specific vă puteți prezenta la spital, la sediul central de pe Bld. Revoluției, din Alba Iulia, pentru testare. Punctele de recoltare sunt deschise în intervalul 07:30-13:00, de luni până vineri.
  • Dacă starea dumneavoastră de sănătate se agravează sau apreciați că starea dumneavoastră reprezintă o urgență medicală, apelați 112 pentru a trimite un echipaj de ambulanță.