FOTO PROIECT: A fost semnat contractul de finanțare pentru construirea noii secții de oncologie și a compartimentelor de radioterapie și cardiologie intervențională

FOTO PROIECT: A fost semnat contractul de finanțare pentru construirea noii secții de oncologie și a compartimentelor de radioterapie și cardiologie intervențională

La Târgu Mureș a fost semnat contractul de finanțare pentru construirea unei noi clădiri de spital unde va fi relocată activitatea secției de oncologie și în care vor funcționa două compartimente noi, de radioterapie și cardiologie intervențională.

Clădirea va fi construită în curtea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Va avea 5 etaje (S+P+4E+5E restrâns), iar în partea superioară va fi amenajat un heliport. Suprafața desfășurată a noii construcții se va întinde pe 8.076 metri pătrați și va fi legată printr-un tunel de celelalte corpuri ale unității medicale.

Vor fi amenajate 90 de paturi spitalizare continuă și 31 de locuri de spitalizare de zi, având următoarele funcțiuni: secție de oncologie medicală cu 30 de paturi, spitalizare de zi cu 31 locuri (9 paturi și 22 fotolii chimioterapie/imunoterapie), secție de radioterapie cu 25 de paturi, secție de îngrijiri paliative cu 25 de paturi, compartiment hematologie cu 10 paturi, compartiment de cardiologie intervențională, 4 cabinete de consultații în regim ambulatoriu și un heliport.

Analiza datelor privind bolnavii cu patologie oncologică în evidența Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia a relevat necesitatea de dezvoltare a serviciilor medicale în specialitatea oncologie, hematologie, precum și nevoia de dezvoltare a serviciului de radioterapie în cadrul unității medicale.

De asemenea, înființarea unui compartiment de cardiologie intervențională ar permite rezolvarea mai multor patologii în cadrul spitalului nostru (precum patologia coronariană acută, patologia arterială periferică, tulburări de conducere intracardiacă), astfel încât pacienții cu risc vital să nu mai trebuiască să fie transferați cât mai urgent spre alte centre.

Proiectul este finanțat cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, având o valoare totală de 277.024.344,58 lei (inclusiv TVA), din care suma de 11.650.964,43 reprezintă cofinanțare din bugetul Consiliului Județean Alba. Sunt finanțate, pe lângă construcția propriu-zisă, inclusiv echipamentele și aparaturi medicale necesare desfășurării actului medical. Proiectul depus de Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a fost aprobat spre finanțare de către Ministerul Sănătății.

În prezent, SJU Alba Iulia este spitalul din județ unde se concentrează cazurile de oncologie medicală, îngrijiri paliative și hematologie. Secția de cardiologie a SJU Alba Iulia este unica secție de specialitate cu regim de gardă continuă pe raza județului Alba, asigurând asistența medicală preventivă, curativă și de urgență cardiologică populației din județ.