Accesul mass media în spital

Jurnaliştii care doresc să se acrediteze la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia sunt rugaţi să se adreseze Biroului de presă:

E-mail: presa@spitalalba.ro 

Purtător de cuvânt – Alexandra Roșu

  • În vederea asigurării accesului mijloacelor de informare în masă la informațiile de interes public, relația cu mass-media este asigurată NUMAI prin intermediul responsabilului în relația cu mass media (RMM).
  • În cazul desemnării unor angajați pentru reprezentarea SJU Alba Iulia în relația cu mass-media, cu diverse ocazii, alții decât purtătorul de cuvânt, acestea vor fi instruiți obligatoriu cu prevederile prezentei proceduri și se vor supune strict cerințelor procedurii.
  • Accesul reprezentanților mass-media în spital se va efectua numai după ce a fost anunțată vizita în prealabil, prin email/poștă/telefon și după ce conducerea spitalului și-a exprimat acordul.
  • Reprezentanții mass-media se vor prezenta la poarta instituției pentru a fi identificați pe baza cărții de identitate și a ordinului de serviciu/legitimație de serviciu de către agentul de pază.
  • Aceștia vor fi preluați de către RMM, care le va înmâna Regulile privind accesul reprezentanților mass-media pe teritoriul spitalului (Anexa nr. 1) pe care le vor semna de luare la cunoștință și sunt obligați să le respecte pe toată durata vizitei în spital.
  • Nu se va permite accesul reprezentanților mass-media în cadrul spitalului până când aceștia nu vor fi însoțiți de către RMM sau de către un membru al Comitetului director.
  • Reprezentanții mass-media vor avea acces nelimitat în următoarele situații:
  1. Când însoțesc o delegație oficială (Ministru, Secretar de stat, etc.) cu acordul acestora.
  2. Însoțiți de Manager și/sau ceilalți membrii din cadrul Comitetului Director al Spitalului.
  • Reprezentanții mass-media pot filma în incinta spitalului numai în spațiile pentru care managerul și-a exprimat acordul în mod explicit.
  • Purtătorul de cuvânt va însoți reprezentații mass-media pe durata prezenței acestora în incinta spitalului.
  1. Toți reprezentații mass-media, care vor oferi informații înregistrate audio/video în legătură cu organizația, au obligația de a asigura informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a evenimentelor.
  2. În incinta organizației, accesul și vizitarea unității se face însoțit numai de către Purtătorul de cuvânt sau altă persoană delegată de conducerea unității, respectând zonele cu acces interzis publicului.
  3. Accesul reprezentanților mass-media va fi permis pe teritoriul unității numai dacă aceștia își asumă prin semnătură respectarea prezentelor reguli.
  4. Accesul în spital se face numai echipat corespunzător cu halat, încălțăminte specială și ecuson pentru identificare, în zonele și în intervalul orar, astfel încât să nu tulbure activitatea cadrelor medicale sau programul pacienților, numai cu aprobarea conducerii unității.
  5. Reprezentanții mass-media nu vor recurge la înșelăciune în vederea obținerii unor informații susținând că sunt persoane angajate ale spitalului.
  6. Reprezentanții mass-media nu vor lua interviuri, nu vor efectua filmări sau fotografii pacienților din cadrul spitalului, doar după ce se va obține acordul scris al acestora.
  7. Reprezentanții mass media care vor obține și utiliza informații din cadrul spitalului folosind mijloace de înregistrare audio/video ascunse, se fac răspunzători pentru faptele lor și vor suporta consecințele. Utilizarea metodelor menționate atrage după sine interzicerea accesului în cadrul organizației cu alte ocazii pe termen nelimitat.

Subsemnatul ………………………………………….., jurnalist la………………………………., legitimat cu CI/BI nr………Seria……..și legitimația nr. …………, declar că mi-au fost aduse la cunoștință Regulile de acces și de vizitare a spitalului mai sus menționate.

Mă oblig să respect regulile spitalului, cunoscând faptul că acestea derivă din acte normative în vigoare, iar solicitările reprezentantului spitalului cu drept scop respectarea legii privind drepturile pacientului, ale angajaților și alte norme ale legislației incidente în ansamblul spitalului.

De asemenea declar că am cunoștință despre faptul că prezentarea unor date și/sau fapte nereale în legătură cu spitalul, pacienții și/sau angajații prin care s-au creat permisele procedurii unor prejudicii sunt imputabile și generează obligația despăgubirii celor prejudiciați atât de subsemnatul cât și de către angajatorul meu.

    Data                                                                                                 Nume și prenume, semnătura

Procedură operațională privind accesul mass media