SPECIALIZĂRI ŞI COMPETENŢE

 

SPECIALIZĂRI ȘI COMPETENȚE

SERVICIILE MEDICALE ACORDATE ÎN ASISTENȚA MEDICALĂ SPITALICEASCĂ ÎN REGIM DE INTERNARE CONTINUĂ ȘI DE ZI

Serviciile medicale acordate în asistență medicală spitalicească în cadrul spitalului nostru sunt de tip preventiv, curativ, de recuperare și reabilitare medicală, paliative – și cuprind:

  • consultații medicale de specialitate;
  • investigații;
  • stabilirea diagnosticului;
  • tratamente medicale și/sau chirurgicale;
  • îngrijire, recuperare, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale;
  • cazare și masă, după caz în funcție de tipul de spitalizare.

În funcție de durata de spitalizare, asistența medicală spitalicească se acordă în regim de:

  • spitalizare continuă;
  • spitalizare de zi.

SERVICII MEDICALE ÎN REGIM DE SPITALIZARE CONTINUĂ

Asistența medicala spitalicească în regim de spitalizare continuă (mai mult de 12 ore) cuprinde îngrijiri de tip acut și îngrijiri de tip cronic și se acordă cu respectarea următoarelor criterii de internare:

  • urgențe medico-chirurgicale și situațiile în care este pusă în pericol viața pacientului sau care au acest potențial, ce necesită supraveghere medicală continuă;
  • boli cu potențial endemoepidemic care necesită izolare;
  • afecțiuni pentru care diagnosticul şi/sau tratamentul nu pot fi monitorizate în ambulatoriu sau spitalizare de zi;
  • naștere;
  • alte situații specifice, cf. contractului cadru.

Factorii de care trebuie să se țină cont cumulativ în luarea deciziei de internare în regim de spitalizare continuă sunt:

  • severitatea semnelor şi simptomelor prezentate de pacient;
  • predictibilitatea medicală a unei evoluţii negative, nedorite a pacientului;
  • nevoia pentru şi disponibilitatea analizelor/investigaţiilor diagnostice;
  • epuizarea resurselor diagnostice şi terapeutice în celelalte domenii de asistenţă medicală.

Internarea în regim de spitalizare continuă în cadrul spitalului nostru se realizează astfel:

– pe bază de programare: Pacienții care prezintă un bilet de internare pentru spitalizare continuă vor putea fi programați pentru internare, în funcție de afecțiune şi de gravitatea semnelor şi simptomelor prezentate şi de disponibilitatea serviciilor în secția solicitată.

– de urgență: în cazul urgențelor medico-chirugicale, prezentate în Unitatea de Primire Urgență

-prin transfer inter spitalicesc

În cadrul spitalului nostru sunt oferite servicii în regim de spitalizare continuă în următoarele specialități:

Medicină internă

Are ca specific abordarea patologiei aparatului respirator, dar și a altor afecțiuni acute și cronice ale aparatului cardiovascular, digestiv, renal, osteoarticular, boli de nutriție, metabolism și a unor afecțiuni hematologice. Competențele echipei medicale, precum și aparatura medicală din dotarea secției permit efectuarea unei game vaste de proceduri diagnostice și terapeutice în abordarea patologiei specifice.   

  • Compartiment Reumatologie
  • Compartiment Pneumologie
  • Compartiment Endocrinologie

Gastroenterologie

Este nou renovată și oferă condiții de spitalizare și de tratament la standarde ridicate de calitate. Aparatura și echipamentele din dotare sunt moderne, adaptate cerințelor actuale, permițând diagnosticarea și tratarea unor afecțiuni multiple ale aparatului digestiv. Pe lângă aparatura medicală performantă, în dotarea secției avem și echipamente moderne pentru spălat și dezinfectat, reducându-se astfel semnificativ riscul infecțiilor asociate asistenței medicale.

Nefrologie

Este unic la nivel județului abordând mai multe afecțiuni: boala cronică de rinichi de diferite cauze, insuficiența renală acută, infecții de tract urinar complicate.

  • Servicii de dializă în cadrul Compartimentului Nefrologie

În cadrul compartimentului funcționează 4 aparate de hemodializă pentru asigurarea tratamentului substitutiv al funcției renale prin hemodializă la pacienții cu insuficiență renală acută, inclusiv pentru pacienții critici.

Cardiologie

Se adresează pacienților cu boli cardiovasculare, oferind servicii medicale precum: consultații cardiologice, EKG, Ecografie Dopller cord, Eco Dopplertrans esofagian, Eco Doppler vascular, conversii electrice, testări de efort, monitorizare HolterEKG, monitorizare Holter TA. În cadrul secției avem și unitatea de terapie intensivă coronarieni, adresată urgențelor cardiovasculare, în care se asigură supravegherea și monitorizarea continuă a pacienților.

Oncologie medicală

O parte dintre serviciile oferite sunt chimioterapie, în conformitate cu ghidurile NCCN și ESMO pe anul în curs, pentru toate localizările neoplazice, tratament simptomatic și al toxicității induse de chimioterapie pentru toate localizările neoplazice, consulturi intersecții, studii clinice, tratamentul modern al plăgilor cronice și al tumorilor exulcerate, îngrijirea pacienților colostomizați și traheostomizați.

  • Compartiment îngrijiri paliative

În cadrul compartimentului de Îngrijiri paliative este abordată îngrijirea totală și activă a pacienților a căror boală nu mai răspunde la tratamentul curativ

Hematologie

Este abordată patologia specifică sângelui, măduvei și ganglionilor, atât cea malignă (precum leucemii) cât și non-malignă.

Compartiment diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Serviciile medicale sunt de diagnosticare, consultații de specialitate, consultații în regim ambulator pentru pacienții cu diabet, diabet gestațional, prediabet, dislipidemii și obezitate, recoltarea produselor biologice, monitorizarea glicemiilor, a HbA1c, explorări paraclinice (TA, EKG, INDICE GAMBA/BRAT, testări ale sensibilității periferice, etc) sau inițierea insulinoterapiei în regim de doze multiple.

Chirurgie generală

Sunt efectuate intervenții chirurgicale după standarde moderne și la un nivel tehnic ridicat, cuprinzând întreaga patologie a chirurgiei viscerale. Pe cale laparoscopică, prin incizii mici (5-10 mm), se efectuează colecistectomii, hernii, apendicectomii, rezecții colice, splenectomii, fundoplicaturi gastrice, operații pentru obezitate, liza aderențelor, etc. Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt dureri postoperatorii minime, cicatrici reduse, spitalizare mai scurta, reintegrare socială și profesională rapidă. Pe lângă chirurgie generală, din cadrul secției face parte un compartiment de chirurgie plastică, un compartiment de chirurgie vasculară și un compartiment de neurochirurgie.

  • Compartimentul Neurochirurgie
  • Compartimentul chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă
  • Compartimentul chirurgie vasculară

Urologie

În cadrul compartimentului Urologie se abordeaza o gamă largă a patologiei urologice si uroginecologice.

Aparatura este performantă, ceea ce permite o rezolvare favorabila și în timp scurt a cazurilor ce ne sunt adresate.

Obstetrică-ginecologie

Toți medicii au competențe în colposcopie, ecografie, chirurgie laparoscopică, atestat management servicii de sănătate, participă activ la congrese, conferințe, cursuri de competențe, simpozioane.

Se fac intervenții chirurgicale în sfera patologiei ginecologice și mamare.

Neonatologie

Are în dotare aparatură medicală specifică pentru îngrijirea și tratarea noului născut și al prematurului. În compartimentul de Terapie Intensivă din cadrul secției se urmăresc și se tratează posibilele afecțiuni severe ale nou-născutului și prematurului.

Pediatrie

În secție de Pediatrie sunt îngrijiți copii între 0-18 ani, cu domiciliul în municipiul Alba Iulia, precum și pacienți trimiși din toate spitalele teritoriale ale județului Alba. Sunt tratate afecțiuni respiratorii, digestive, ale aparatului reno-urinar, afecțiuni respiratorii cronice, anemii severe, sindroame de deshidratare acută, convulsii febrile sau metabolice, intoxicații acute.

Ortopedie și traumatologie

Se tratează gamă foarte vastă și diversă de afecțiuni osteo-articulare.Secția a fost dotată de un an cu un artroscop ultraperformant cu care se pot realiza artroscopic leziuni degenerative sau traumatisme la nivelul genunchiului, urmând a fi abordate și alte regiuni, cum ar fi: umărul, șoldul, glezna, articulația radio-carpiană. Astfel, pacienții nu mai trebuie trimiși în marile centre din țară, în cadrul secției putând rezolva peste 95% din patologia osteo-articulară

Oftalmologie

Se oferă tratamente pentru multiple afecțiuni oftalmologice, medicale și chirurgicale, incluzând: infecții și inflamații oculare, vicii de refracție, boli vasculare retiniene, glaucomuri, cataractă senil, DMLV, boli ale nervului optic, traumatisme oculare (contuzii, plăgi, corpi străini corneeni, arsuri oculare)

ORL-Chirurgie Oro-Maxilo-Facială (OMF)

Are în dotare aparatură medicală specifică precum: sistem optic-endoscopic, otoscoape, audiometru, aspiratoare pentru secreții, micromotor chirurgical, sistem laringoscopie suspendată. În cadrul secției sunt oferite servicii medicale precum: asistență medicală privind patologia ORL și OMF, investigații și tratament specific și intervenții chirurgicale de specialitate.

În cadrul Compartimentului Chirurgie OMF sunt abordate: tratamentul chirurgical al patologiei maligne și benigne faciale, al tumorilor glandelor salivare, al tumorilor orale, tratamentul chirurgical al patologiei sinusale maxilare, traumatologia capului și  gâtului, tratamentul infecțiilor complicate ale lojiilor capului și gâtului, tratamentul chirurgical ajutător ortodontie și endodontiei, etc.

Neurologie

Se diagnostichează și tratează patologie neurologică vasculară, degenerativă, demielinizantă, epilepsia, patologia medulară, patologie de nervi periferici. Pentru situațiile în care nu este nevoie de internare continuă, facem internări de zi cu consultații și investigații de câteva ore și indicații de tratament la domiciliu.

În  cadrul secției funcționează compartimentul de terapie acută și compartiment cronici.

  • Programul de tromboliză – intervenții medicale de tromboliză intravenoasă în perioada acută a accidentului vascular cerebral ischemic, care contruibuie eficient pentru înlăturarea efectelor negative ale acestei afecțiuni.
  • Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienților cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut în primele 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absența contraindicațiilor. Metoda terapeutică este netraumatizantă și constă în injectarea unei substanțe trombolitice care se administrează în venă și dizolvă cheagul de sânge ce blochează circulația.

Boli infecțioase

Se tratează o gamă largă de boli care au drept cauză agenți etiologici microbiologici, precum bacterii, virusuri, paraziți sau fungi. Aceste boli se pot răspândi direct sau indirecte de la o persoană la alta. Se tratează și zoonoze, care sunt boli infecțioase ce se transmit de la animale la om. Se practică servicii profilactice, cu scopul de a preveni apariția sau agravarea unor patologii infecțioase.

În cardul secției funcționează compartimentul HIV/SIDA.

Dermatovenerologie

Sunt tratate afecțiuni ale pielii, inclusiv boli cu transmitere sexuală (venerice) și sunt oferite următoarele servicii medicale: spitalizare continuă, spitalizare de zi: biopsie cutanată, electrocauterizare, administrare tratamente imunosupresoare, investigații paraclinice.

Psihiatrie acuți

Este diagnosticat și tratat întregul spectru de afecțiuni psihiatrice, de la nevroze la psihoze, tulburării de adaptare, psihopatii, etc. De asemenea, sunt asigurate non stop urgențele psihiatrice din tot județul prin serviciul de gardă.

Psihiatrie cronici (Baia de Arieș)

În cadrul compartimentului avem 22 de paturi, oferind tratament și terapie bolnavilor cu afecțiuni psihiatrice cronice, prin internare de lungă durată, precum consultații de specialitate prin ambulatoriu integrat.

Recuperare, medicină fizică și balneologie

Se fac internări spitalizare continuă pacienți cronici, prin programare pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie/de specialitate, pentru următoarele patologii specifice: poliartrită reumatoidă, gonartroză, coxartroză, discopatie lombară, spondilartroză, osteoporoză, poliartroză, spondiloze, leziuni posttraumatice, entorse, gonartroza operată, coxartroză posttraumatică. Sunt oferite servicii medicale specifice, precum Electroterapie, Magnetoterapie, Termoterapie, Masajterapie și Kinetoterapie.                

Recuperare neurologie

Abordează pacienții cu afecțiuni neurologice, internați pentru recuperare neuromotorie. Tratamentul specific este alcătuit din proceduri de electroterapie, masaj și kinetoterapia, precum și proceduri specifice medicamentoase în vederea efectuării în cât mai bune condiții a tratamentului recuperator: infiltrații, puncții articulare evacuatorii, blocaje de nervi, etc.  Baza de tratament fizic-kinetic deservește bolnavii internați pe compartimentul recuperare neurologie, dar și bolnavii internați pe secția neurologie, prin deplasarea zilnică, prin rotație a unui kinetoterapeut, care lucrează la patul bolnavului

Secția de anestezie și terapie intensivă

Dotările au în vedere complexitatea şi gravitatea cazurilor, astfel încât toate paturile au saltele antidecubit pentru bolnavii comatoşi şi imobilizaţi, 13 ventilatoare pentru ventilaţie mecanică continuă precum şi 24 monitoare pentru supravegherea permanentă a EKG, TA, SPO2, temperatură şi respiraţie.

 SERVICII MEDICALE ÎN REGIM DE SPITALIZARE DE ZI

Asistența medicala spitalicească în regim de spitalizare zi (mai puțin de 12 ore) cuprinde îngrijiri de tip acut și îngrijiri de tip cronic și se acordă cu respectarea următoarelor criterii de internare:

  •  urgenţe medico-chirurgicale ce necesită supraveghere medicală până la 12 ore;
  • diagnosticul nu poate fi stabilit şi tratamentul nu poate fi efectuat şi/sau monitorizat în ambulatoriu.

Serviciile medicale oferite în regim de spitalizare de zi în cadrul spitalului nostru sunt:

Serviciile acordate în regim de spitalizare de zi prevăzute la lista de mai sus pot fi acordate şi în regim de spitalizare continuă dacă pacientul prezintă complicaţii sau comorbidităţi cu risc pentru pacient, sângerare majoră ce pune problema repletiei volemice, risc anestezic greu de managerizat în spitalizare de zi, iar durerea postprocedurală greu de controlat, proceduri invazive majore asociate.